Wednesday, October 28, 2009

I dalje smo tu...

Druženja su i dalje aktuelna, mada ne u pravilnim razmacima - što se po blogu baš i ne vidi. Leto i rana jesen su protekli u prijatnim druženjima na `Vesinom` splavu na levoj obali Save. Nekad uz komarce, a nekada uz vetrić - ali obavezno uz raspoloživa svetla i tamna piva.

Svaki susret je bio obeležen i temama koje sa lulama nisu imale zajedničkih tačaka. Okosnica svih priča su svakako hedonističke teme - od proste kuhinje pa do somelijerskih zapažanja članova koji svoja iskustva nesebično dele sa drugima. Neretko se stizalo do politike, ali uvek uz filantropski osvrt na sva bivša i buduća događanja.

Istorija je naravno uvek prisutna, što je pojačalo naše žaljenje da u martu mesecu, našom nemarnošću, nismo adekvatno obeležili važan istorijski događaj - 70 godina osnivanja prvog beogradskog kluba pušača lule.

O tome svedoči Ranka Gašić, u svojoj knjizi "Beograd u hodu ka Evropi - kulturni uticaji Britanije i Nemačke na beogradsku elitu između dva svetska rata"

"...U proleće 1939. u Beogradu je osnovan "Windsor Club", klub pušača lule, prvi takav klub na Balkanu. Nazvan je po vojvodi od Vindzora, bivšem kralju Edvardu VIII, koji je upoznao lokalno stanovništvo sa ovim običajem za vreme putovanja po Dalmaciji 1937. godine. Prvi sastanak kluba održan je 4. marta 1939, a predsednik je bio bivši oficir, pukovnik Vojislav Todorović. Klub je osnovan pošto je državni monopol dozvolio uvoz duvana za lule, koji je do tada nabavljan od engleskih turista. Kao u svim muškim klubovima u Engleskoj, žene su bile isključene iz članstva... "

Da podsetimo - lule su se pušile i pre tog vremena, ali je izbor duvana blendova duvana bio praktično nikakav. Pušilo se šta se imalo i u čemu se moglo - čak i pre nego što je početkom 19. veka proteran u beogradsko naselje Palilula. Duvan se gajio širom zemlje i nije se mnogo vodilo računa o postojanju i mešanju raznih vrsta lulaških duvana. Beogradski "Windsor Club" je očigledno imao plemenitu nameru da pušače lula uvede u sve tajne i kulturu rafiniranog poznavanja i pušenja lulaškog duvana.


Nadamo se da ćemo sledeće godine uspeti da obeležimo ne tako jubilarnu 71. godišnjicu, kao i međunarodni dan pušača lule 20. februara.


1 comment:

  1. Buy gold or platinum stud earrings online - Titanium Art
    Gold or platinum stud earrings have many edc titanium different shades of detail, with a deep, yet playful twist titanium paint color that adds a titanium chloride sophisticated 바카라 몬 touch of emotion and a mens titanium earrings sense of  Rating: 5 · ‎2 reviews

    ReplyDelete